Bardzo często w mojej praktyce oprócz wykonywania różnych technik manualnych w obrębie regionu, który jest bolesny- również badam okolice brzucha. Ten obszar bardzo mocno oddziałuje na całe nasze ciało. Gdy tam nie ma równowagi, organizm zaczyna dawać sygnały. Może to być ból, złe samopoczucie, spadek odporności czy brak siły oraz wiele innych.
Dla przykładu wiele doniesień pokazuje, iż około 80% naszej odporności pochodzi od naszych jelit i prawidłowego funkcjonowania ich flory bakteryjnej. Dlatego w ramach wizyty często daje wskazówki, zalecenia dietetyczne, aby wspomóc „naszego wewnętrznego lekarza” w procesie powrotu do zdrowia.
Dzisiejsze wskazówki będą dotyczyły podstawowych czynników, które mogą zaogniać stany zapalne i dolegliwości bólowe- wyeliminowanie ich może przyczynić się do szybszego powrotu do sprawności (zastrzegam, iż nie wszystkie z wymienionych mogą dotyczyć akurat Ciebie):
➡️ alkohol
➡️ narkotyki
➡️ palenie papierosów
➡️ kofeina
➡️ cukier (biały cukier, słodycze, napoje słodzone, syrop glukozowo-fruktozowy)
➡️ nabiał
➡️ gluten
➡️ tłuszcze trans
➡️ produkty wysoko przetworzone (chipsy, gotowe dania do odgrzania w mikrofalówce/fryturze, słabej jakości wędliny/parówki, fast food!)
➡️Koniecznie również trzeba dodać negatywny wpływ długotrwałego stosowania leków np. przeciwbólowych